Omdat we allemaal doodgaan

Borgeroff & Lamberigts - Owl Press

In november 2022 verscheen mijn eerste boek ‘Omdat we allemaal doodgaan’. Op drie december 2022 mocht ik dit boek met grote trots – samen met prof. Wim Distelmans – voorstellen aan het publiek, dit in de prachtige bibliotheek Utopia te Aalst. Ondertussen is het boek aan zijn tweede druk toe en heeft het ook zijn weg gevonden naar de zorg in Nederland. 

Waarover gaat het boek?

Ons land heeft een van de best omlijnde wetgevingen op het vlak van patiëntenrechten, palliatieve zorg en euthanasie. Toch overlijden dagelijks heel wat patiënten in oncomfortabele omstandigheden, onder andere door therapeutische hardnekkigheid en een gebrek aan kennis over levenseindezorg.

Deze gids schetst het belang van een professionele en menswaardige palliatieve begeleiding. Alle aspecten van deze specifieke zorgen komen daarbij aan bod: zwaar ziek zijn, pijn lijden, afscheid nemen, beslissingen maken rond het levenseinde …

Ik deel in dit boek mijn kennis uit de praktijk rond medicatie en behandeling, maar geef ook raad over hoe je als zorgverlener omgaat met patiënten, hun naasten én jezelf. Omdat we allemaal doodgaan biedt bovendien inspirerende reflecties van professor Wim Distelmans en waargebeurde verhalen over bijzondere ontmoetingen met patiënten, over hoe het eraan toegaat in de zorg en over hoe het beter zou kunnen. Want iedereen heeft recht op een waardig levenseinde.

Either write something worth reading or do something worth writing.
Benjamin Franklin