Ondersteuning bij rouw en verlies

Het mistgordijn van rouw

Bij acute, plotse rouw is het vooral belangrijk om te luisteren naar mensen. Ik luister naar jou en samen proberen we om het verdriet voorzichtig toe te laten. We kijken naar hoe je in het dagelijkse leven kan omgaan met deze pijn en verdriet, door het bijvoorbeeld in kaart  brengen van jouw copingmechanismen op dat moment. Er zijn mensen die zich te pletter storten op hun werk, andere gaan overdreven sporten of vinden troost in overmatig eten of men zoekt een toevlucht in alcohol. Sommigen negeren dan weer de pijn en gaan verder met hun leven alsof er niets is gebeurd. Bij hen duikt vroeg of laat de pijn geheel onverwacht en hevig terug op en vertaalt zich bijvoorbeeld in een paniekaanval. 

Wanneer rouw jouw gaat belemmeren in het dagdagelijkse leven dan spreken we van chronische rouw. Ergens ben je vastgelopen in jouw rouwproces. Mensen hebben dan vaak al geruime tijd onverklaarbare fysieke en mentale klachten zoals: depressieve gevoelens, slapeloosheid, hoofdpijn, maagpijn, spierpijnen, hyperventillatie,… Ergens in jouw rouwproces ben je vastgelopen of misschien heeft een gebeurtenis ervoor gezorgd dat je helemaal geen afscheid kon nemen. 

Het doel van ondersteuning bij chronische rouw is om de energieblokkade, vastgelopen tijdens dit proces, opnieuw te gaan vrijmaken en zo opnieuw beweging te gaan brengen in dat proces van rouw. 

Het mistgordijn van rouw kan het uitzicht op de horizon, een toekomst vaak lang in de weg staan. Door rouwbegeleiding trachten we de mist beetje bij beetje te doen opklaren om zo opnieuw perspectief trachten te creëren. 


Ik geloof niet meer in rouwverwerking:
een verlies kun je hoogstens overleven.
Manu Keirse
rouwdeskundige en klinisch psycholoog