Internationale dag van de Verpleegkundige
Ik had een zonnige, vrolijke en zeemzoete boodschap kunnen schrijven om ons verpleegkundigen de zorghelden sinds de covidpandemie vandaag tussen de vele moederdagbloemen in de spotlights te zetten. Helaas beslissen mijn kritische gedachten anders en mijn vingers volgen slaafs tijdens het uittypen ervan. Twaalf mei is namelijk ook de dag dat mijn vriendin Veerle jarig is. Ook al is ze er niet meer, jarig zal ze altijd blijven op deze dag. Met haar verhaal – en enkele pijnlijke cases van pati禱nten die ik de voorbije drie weken van dichtbij mocht bijstaan in mijn achterhoofd, kies ik voor een licht scherpzinnig doch hoopvol pleidooi.
Wij verpleegkundigen, wij zijn echt geen zorghelden. We zijn mensen met een bijzondere expertise die voldoening halen uit het vaak moeilijkste wat er is in deze maatschappij, namelijk zorg dragen voor zwaar zieke mensen. We beschikken naast medische- ook over heel wat mensenkennis en de meesten onder ons bezitten een overdosis empathie. Die gouden combinatie is wat een verpleegkundige een kei in haar vak maakt. Zorg verlenen is vandaag een zeer abstract gegeven geworden. Tussen de vele administratieve taken door is het een uitdaging geworden om uiteindelijk tot de essentie van zorg te komen, namelijk zorg op maat verlenen aan je pati禱nten.
Ik doe bij deze een warme, oprechte oproep om trouw te blijven aan jullie eigen waarden en normen als verpleegkundige, maar in de eerste plaats ook als mens. Geloof in jezelf, ga niet slaafs de kudde volgen en stel geen acties die ingaan tegen jouw principes. Blijf creatief, ondernemend en toon verantwoordelijkheidszin. Met alles respect voor onze artsen en ministers, maar zie je hen de moeilijke gesprekken voeren aan een sterfbed met de familie? Zie je hen een hele shift geduldig blijven wanneer de angstige/veeleisende pati禱nt keer op keer op de bel blijft duwen? Zie je hen zweten en zwoegen bij het zoveelste bedbad van de dag? Zie je hen de bedpan aanreiken tijdens de korte blitzbezoeken die ze brengen aan de pati禱nten?
Ook al nemen velen onze job als vanzelfsprekend, het is pas op een dag dat men zelf in een ziekbed komt te liggen, men onze bijzondere zorg weet naar waarde te schatten. Een zorg zonder verpleegkundigen is ondenkbaar. Wij maken dagelijks het verschil.
Ter gelegenheid van de Dag van de Verpleegkundige schenk ik vijf gesigneerde boeken weg. (zie mijn FB-account)
Fijne 儭dag!
Heel veel liefs,
Lien