‘Doodgewoon’ door Barbara Ceuleers
Nieuw boek. ‘Doodgewoon’ geschreven door Barbara Ceuleers.
 
Een boek met daarin het verhaal van haar papa en twee zeer vaak omstreden topics: euthanasie en dementie. Als patiënt kom je volgens onze huidige wetgeving enkel in aanmerking voor euthanasie als je wilsbekwaam bent (en aan alle andere voorwaarden voldoet). Heel wat pioniers ijveren om die wetgeving voorzichtig te gaan herbekijken.
 
Eind vorige jaar sprak ik een 65-jarige man die leed aan Lewy body dementie (LBD). Hij kreeg te kampen met hallucinaties waardoor zijn wilsbekwaamheid in het gedrang kwam. Het maakte hem kwaad want het leven had voor hem op dat moment nog enige levenskwaliteit. Toch was opteren voor euthanasie op dat moment de enige menswaardige keuze die hij kon maken. Een beslissing die moed vergde. Een die heel wat pijn en verdriet met zich mee bracht. Niet alleen voor hem, maar ook voor zijn echtgenote en zoon die hij diende achter te laten.
 
Een boek dat we allen horen te lezen. Omdat we allemaal doodgaan.