Stinnekesaan – Samen zorg(en) dragen
Deze zomer ging ik op café Bij Stinne in Meldert en had ik er een open en uitgebreid gesprek met een fantastische dame, Annick Van Broeck die deel uitmaakt van een vijfkoppig team van Stinnekesaan. (andere teamleden: Joost Roggeman, Noël De Wolf, Nicole van der Elst, Inge Desmet)
 
In dit landelijke dorp bracht ik 20 jaar van mijn jeugd door, dus voelt het voor mij nog altijd een beetje als thuiskomen. Sinds gisteren kan je er mijn boek ‘Omdat we allemaal doodgaan’ uitlenen in de Stinnekesaan bib. 🤓
 
In een tijd waar alles snel moet gaan, doet café Bij Stinne in Meldert het liever Stinnekesaan. Tussen het café en het Kravaalbos richtte het team van Stinnekesaan 75 are in als natuurrijke belevingsoase met o.a. een paalkampeer- en picknickplek, een uitkijktoren, een vijver en een stilteplaats. Sinds september 2022 is er een aanbod voor iedereen die tussen bos, toog en kapel trager, echter en bewuster wil leven. Regelmatig organiseert men er activiteiten, workshops of lezingen met als centraal thema samen zorg(en) dragen. Hiervoor haalt men bekende en minder bekende mensen uit de omgeving van Aalst en de rest van Vlaanderen naar Stinne. Zo mochten ze o.a. Jef Vermassen, Uus Knops en Nic Balthazar al verwelkomen.
 
🤝 Samen zorg(en) dragen
Het is de bedoeling dat je naast lachen en zwanzen bij een pintje, Bij Stinne óók voelt dat je omringd bent door mensen die zorg dragen voor elkaar. Zodat je op adem kan komen als je moe bent, je weer energie en zuurstof krijgt en je oké voelt in je vel en in de wereld. Want even stilstaan bij wat moeilijk ligt, er beter mee leren omgaan of erover kunnen praten, is goed voor je mentaal welzijn. Zo word je niet zo makkelijk weggeblazen als het eens stormt in het bos – of in je hoofd.
 
🫶 De drempel is laag, iedereen is welkom
We maken het niet te moeilijk. We doen alles Stinnekesaan. En we houden het betaalbaar. Sommige activiteiten zijn gratis, voor andere vragen we een vrije bijdrage of een democratische toegangsprijs van € 10, inclusief welkomstdrankje.
 
📖 Stinnekesaan bib
In het café is er een bib met boeken die een link hebben met het thema Zorg(en) dragen voor elkaar. Sommige van onze gasten schreven en schonken een boek. En we selecteren zelf ook titels
waarvan we denken dat mensen er iets aan hebben. Iedereen kan gratis, zonder drempel en zonder gedoe een boek uit onze bib lenen om bij Stinne te lezen of om mee naar huis te nemen en (liefst) later terug te brengen.
 
🏡 Over café Bij Stinne
Na de dood van Clementine Aelbrecht in 2011 (ze werd 91 jaar en hield het café 55 jaar open) namen 5 vrienden de zaak over in 2013. Ze lieten alles onveranderd: het interieur, de kachel én de kippen. Dit maakt Bij Stinne tot een van de meest authentieke cafés in Vlaanderen. De ligging aan het Kravaalbos trekt veel wandelaars, ruiters en fietsers.
 
🕰️Bij Stinne is open op donderdag vanaf 19u, op vrijdag vanaf 17u, op zaterdag vanaf 13u en op zon- en feestdagen vanaf 10u.
 
❓Meer weten/lezen over Stinnekesaan
stinnekesaan@gmail.com
Stinnekesaan via FB