Lezing WZC Ter Kimme
Dinsdagavond gaf ik een lezing in het woonzorgcentrum Ter Kimme Vzw te Sint-Lievens-Houtem. Toen ik een jaar geleden voor de eerste keer binnenwandelde in het tehuis, was het vooral de netheid en hygiëne die bij me in het oog sprong. Daarbij kwam de warme, positieve stemming die door het hele zorghuis voelbaar is.
 
Die atmosfeer wordt bepaald door bijzondere lichtpuntjes die naarstig ronddwarrelen en tegelijk met passie en warme zorg zich ontfermen over de bewoners. Dat mooie licht verspreiden begint op directieniveau. Door mensen die het roer van het schip effectief in handen nemen en oprecht gaan kijken en luisteren naar de noden van hun bewoners maar ook naar die van hun kostbare zorgende handen op de werkvloer.
 
Ook palliatieve- en levenseindezorg begint op beleidsniveau. Wanneer een directie ook nog kan beroep doen op een parel van een verpleegkundige, een die feeling heeft met de werkvloer van het huis, een veilige haven is voor het zorgpersoneel en daarbij nog eens beschikt over een uitmuntende kennis van ouderen-, palliatieve- en levenseindezorg, dan kunnen de zaadjes die er geplant worden alleen maar uitgroeien tot ontzettend mooie bloemen.
 
Werkelijk iedere medewerker die kon aanwezig zijn was er die avond met de grootste glimlach en interesse. Iedereen werkte naarstig samen en ook de vrijwilligers die zich dagelijks inzetten in het tehuis waren met evenveel gedrevenheid tot laat op de avond van de partij in de cafetaria.
 
In de zaal bevonden zich ex-collega’s, een ex-patiënt, ziekenhuisverpleegkundigen, een logopediste, thuisverpleegkundigen, een gedreven huisarts, een studente zorgkundige, een laatstejaars student verpleegkunde, een intens verdrietige dochter die worstelt met de fysieke en mentale pijn die de ziekte van haar moeder met zich meebrengt,… De spontane opkomst van meer dan 60 mensen heeft me ontroerd.
 
Het stemt me hoopvol en blij dat mensen mijn passie zien en horen, wanneer ik vertel over ‘Omdat we allemaal doodgaan’. Ik hoor dat de lezing veel mensen heeft aangezet tot nadenken en dat is het begin van alles.
 
Een woonzorgcentrum mag er nog zo modern uitzien langs de buitenkant, uiteindelijk is het de zorgkwaliteit, de professionele en menswaardige zorg die telt en deze begint bij de hulpverleners die er werken. Eén ding is zeker, Ter Kimme heeft een schatkist vol parels van zorgers en een directie die dit naar waarde weet te schatten. Die combinatie is goud waard en is wat hen als tehuis, als hecht team, zo uniek maakt.
 
Een oprechte dankjewel aan iedereen die aanwezig was en in het bijzonder aan Isabelle Flamand, Carine De Beer en hun zorgteams om mij zo warmhartig te ontvangen.