Teun Toebis: ‘Een betere wereld creëren voor mensen met dementie’

Lieve mensen die mantelzorger zijn voor hun partner/vriend/familielid met dementie en vaak kunnen rekenen op ontzettend weinig ondersteuning en begrip van onze zorgmaatschappij. Lieve hulpverleners die dagelijks met veel liefde, inzet en professionaliteit zorgen voor mensen met dementie. Een boodschap: verdiep jullie in het verhaal van Teun Toebes. Ontzettend dankbaar en hoopvol ben ik, dat er jonge mensen zijn in deze zorg zoals hij, die samen met de weinigen onder ons de kracht en moed vinden om zich in te zetten voor een menswaardige en betere zorg. Omdat we alleen het verschil niet kunnen maken. Omdat we hopelijk samen onze overheid kunnen aanzetten tot bewustwording van wat anders kan, dat het anders kan, dat waar een wil ook een weg is.

Teun Toebes, een amper 24-jarige jongeman, omschrijft zichzelf als zorgvernieuwer. Zijn missie is om de leefwereld van mensen met dementie te verbeteren. Omdat iedereen recht heeft op een mooie, gelijkwaardige en inclusieve samenleving en deze niet van je afgepakt mag worden door een enkele diagnose. De kans dat dit ook over onze toekomst gaat is 1 op 5.

Teun was net als ik te gast bij Annemie Peeters in het Radio 1 programma ‘Voorproevers’.
Het interview kan je beluisteren via onderstaande link:
 

Teun Toebes: ‘Alleen als wij anders naar mensen met dementie gaan kijken zal de toekomst kunnen veranderen, alleen dan kan het inktzwarte stigma plaatsmaken voor hoop. Want alleen als wij de mens blijven zien, zal hij nooit verdwijnen.’

Teun woont al enkele jaren op de gesloten afdeling van een verpleeghuis als hij besluit deze missie naar een hoger plan te tillen. Tijdens een reis rond de wereld onderzoekt hij samen met zijn goede vriend en filmmaker Jonathan de Jong, hoe in andere landen wordt omgegaan met dementie en wat we van elkaar kunnen leren om de toekomst mooier en inclusiever te maken. Nu het aantal mensen met dementie de komende 20 jaar verdubbelt (in 2040: 81 miljoen mensen wereldwijd) is deze zoektocht geen vraag, maar een noodzaak.

‘Human Forever, a story about love for humanity’ is een indringende en ontwapenende film, die aan de hand van persoonlijke verhalen van de mensen laat zien waarom wij moeten veranderen.

Meer lezen op de website van Teun? https://teuntoebes.com/

Trailer ‘Human Forever, a story about love for humanity’: https://youtu.be/fELDJDr34iE?si=eWAWNwMkCtrayoNY

Bekijk hier het volledige interview met Teun: https://youtu.be/9lxPqxsgUKA

Zijn boeken:

  • ‘VerpleegThuis’ – Wat ik leer van mijn huisgenoten met dementie – Uitgeverij de Arbeiderspers

https://www.bol.com/be/nl/p/verpleegthuis/9300000145652173/?Referrer=ADVNLGOO002008J-S–9300000145652173&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwy4KqBhD0ARIsAEbCt6jekvxRUce2FZkcNfJ4M1BNjkqUbH13_UfGOHDKJvyQKxFHxwke3yAaAkTMEALw_wcB

  • ‘Een Wereld te Winnen’ – Mijn internationale zoektocht naar een andere kijk op dementie – Uitgeverij de Arbeiderspers

https://www.bol.com/be/nl/p/een-wereld-te-winnen/9300000152563473/?Referrer=ADVNLGOO002008J-G-140966977800-S-1662782539169-9300000152563473&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwy4KqBhD0ARIsAEbCt6jAuh7PjIheCXYV_jZ_3ynyCqJssxspSM9MxRTbkknng_vZVQWEqaAaAnG7EALw

Foto: website teuntoebes.com