Ga weg
Stijn De Paepe, bekend als huisdichter van de krant de Morgen, overleed in februari 2022 op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van darmkanker. Zijn gedicht ‘Ga weg’ is me bijgebleven. Het was zijn manier om aan Vlaanderen te vertellen dat de kanker zich verspreid had doorheen zijn lichaam.
 
Hij schreef een mooi stuk over ‘sterk zijn’. We geven mensen die zwaar ziek zijn vaak ten onrechte een strijdvaardige naam. Ze zijn ‘sterk’, ze zijn ‘vechters’. Waarom doen we dat eigenlijk? Wat we vaak vergeten is dat deze mensen ook maar gewoon ‘zijn’.
 
Stijn De Paepe: “Sterk zijn werkt ook niet. Je kunt niet sterker zijn dan je bent. Je kunt alleen maar zijn, eigenlijk. Ik kreeg nog chemo vlak voor Kerstmis: dan stelt sterk zijn niet veel voor hoor. Maar we hebben het ons toch gezellig gemaakt in de zetel, met de kinderen, mijn vrouw en ik. Je bent niet sterk, je bent samen.”
 
Het volledige artikel kan je lezen via onderstaande link: