Boektopia – 28/10 tem. 05/11 – Kortrijk Xpo

Boektopia is een initiatief van Borgerhoff & Lamberigts, Clavis, Daphne, GAU (Groep Algemene Uitgevers), Lannoo, Pelckmans Uitgevers, Standaard Uitgeverij, VBK Uitgeversgroep en Yoyo Books. Dit jaar kan je maar liefst duizenden titels van zo’n 130 uitgeverijen terugvinden in de Xpo te Kortrijk.  

Op woensdag 1 november 2023 ben ik als auteur ook van de partij. Je kan mij vinden van 14u30 tot en met 15u15 in Zaal 2 (Meeting Center).

Ik neem je gedurende 45 minuten mee naar een niet zo’n fijn topic, namelijk de dood. Je zou kunnen zeggen dat 1 november ‘de’ geschikte dag is om het over dit onderwerp te hebben maar niets is minder waar. Als gezonde lucky bastards staan we te weinig stil bij het levenseinde. Want lieve mensen, dit leven is wel degelijk op een dag eindig. Als het gaat over dat specifieke einde dan is het toch maar verstandig dat u zich tijdig informeert over welke beslissingen er medische en wettelijk gezien mogelijk zijn? Dat u in een voorafgaande zorgplanning vandaag duidelijk maakt, wat er met u dient te gebeuren in tijden dat u misschien uw wil niet meer kan uitdrukken? Het klinkt en voelt beangstigend is het niet? Dat is het ook maar erover praten maakt het net iets minder eng, geloof me. 

Palliatieve zorg is zoveel meer dan palliatieve sedatie en euthanasie. Palliatieve zorg is geen terminale zorg. Twee begrippen waarvan weinig burgers kunnen omschrijven wat ze inhouden op wettelijk vlak maar we allen wel een ongezouten mening over hebben wanneer de onderwerpen de pers halen.

Voor velen zijn de dood, verlies en rouw – een ver van hun bed show, gelukkig maar en toch, ik verzeker je, eens jij een geliefde bent verloren en je daarbij in aanraking komt met de zorg anno 2023 – wel dan kan je ofwel heel veel geluk hebben met de warme zorgen aan dat ziekbed ofwel heel hard geconfronteerd worden met de vaak pijnlijke realiteit. Een zorglandschap waar hulpverleners na een pandemie dagelijks en meer dan ooit worstelen om hun werk – zorgen voor andere mensen – rond te krijgen en ja dan kan die kwaliteitsvolle en menswaardige zorg al eens in het gedrang komen. 

Ik neem je op 1 november mee in de realiteit van onze huidige palliatieve- en levenseindezorg en deel met jullie waargebeurde verhalen uit de praktijk die ik neerschreef na 17 jaar werken op de ziekenhuiswerkvloer. Ik beloof dit met veel zachtheid te doen, vergezeld van enkel en alleen de realiteit die heerst in onze zorg. Waarom? Wel… Omdat we allemaal doodgaan.

Inschrijven voor Boektopia kan via volgende link:

https://boektopia2023.tickets.kortrijkxpo.com/selection