De laatste zorg

Marilyn Van Moerkerke is student verpleegkunde en zit in haar vierde en laatste jaar van de bacheloropleiding. Daar waar ik voor zorgmagazine INFUUS meer dan een jaar mijn columns neerschreef, pent zij nu haar praktijkervaringen uit de zorg neer. Marilyn is 29 jaar en gaf in volle covid pandemie haar vaste baan als ambtenaar op, om voltijds verpleegkunde te gaan studeren.

Haar column ‘Ribbenplakker’ blijft hangen. Dit schrijven toont nog maar eens aan dat studenten verpleegkunde onvoldoende onderwijs krijgen op vlak van palliatieve – en levenseindezorg. In al mijn lezingen zeg ik het volgende: ‘We leren in onze basis zorgopleidingen als eerste praktijkles hoe we zieke mensen die in leven zijn, een bedbad dienen te geven. Hoe we een overleden persoon de laatste zorg kunnen geven en daarbij de naasten begeleiden, dat doceert men niet.´
 
Het laatste hoofdstuk in mijn boek wijd ik aan die belangrijke laatste zorg die nog al te vaak verwaarloosd wordt. Ik vertel je in mijn boek wat er gebeurd met een menselijk lichaam na overlijden en waarom het zo belangrijk is om ook net na het overlijden, als zorger aandacht te hebben voor de overledene en naasten. Tot slot heb ik een flowchart ontwikkeld die je als hulpverlener stap voor stap meeneemt in het proces van die laatste zorg en je antwoorden geeft op vragen die amper tot helemaal niet besproken worden in de lessen palliatieve zorg.
 
  • Wat doe ik als de familie aanwezig is bij het overlijden?
  • Wat doe ik als de familie niet aanwezig is?
  • Hoe begeleid ik de familie tijdens dit proces van laatste zorg?
  • Hoe bereid ik me voor en wat zijn de aandachtspunten bij deze zorg?
  • Hoe sluit ik de ogen en de mond van de overledene?
  • H️oe doe ik een transport naar het mortuarium?
  • Hoe neem ik afscheid van de familie en welke informatie geef ik hen nog mee?
Meer lezen?
‘Omdat we allemaal doodgaan’ kan je bestellen via volgende links:
 
Bron afbeelding laatste zorg: Hedwig Schlotjes-Belle