Palliatieve zorg & levenseindezorg in Zorgstad Aalst
De kennis van professionele, menswaardige, palliatieve- en levenseindezorg gaan verspreiden in ons Vlaamse zorglandschap, het is missie met een zeer hobbelig pad.
 
Enkele maanden geleden was ik te gast in Hospice Coda te Wuustwezel. De uiteenzetting die ik er kreeg van directeur Alex de Kind – een ongelofelijk gemotiveerde man die gepassioneerd praat uit ervaring en expertise – werkte ontzettend inspirerend en zette me aan tot actie.
 
De stad Aalst legt de komende jaren de lat hoog om te gaan innoveren en excelleren in gezondheid en zorg. Tijdens mijn opzoek- en speurwerk over Zorgstad Aalst, zag ik nog heel wat opportuniteiten om ook de palliatieve zorg in Oost-Vlaanderen, in het bijzonder in Aalst en omstreken, naar een next level te brengen.
 
Eerder deze week had ik een afspraak met politicus Jean-Jacques De Gucht. In 2014 realiseerde hij een uitbreiding van onze euthanasiewetgeving door ervoor te zorgen dat euthanasie bij ongeneeslijk zieke minderjarigen mogelijk werd. Al jaren zet hij zich op politiek vlak in voor de wettelijke omkadering van onze palliatieve- en levenseindezorg.
 
Na anderhalf uur samen ideeën uitwisselen zijn er twee prachtige initiatieven uit de bus gekomen. Hiermee zullen we in Aalst en omstreken, zwaar zieke mensen en hun naasten nog meer kunnen gaan ondersteunen, opvangen en begeleiden – daar waar ze nu vaak in de kou blijven staan.
 
Hopelijk kan ik snel een tipje van de sluier oplichten. To be continued. Zo ontzettend dankbaar en hoopvol.