Wereldkankerdag
4 februari 2023: wereld-f*ck*ng-kankerdag
 
Ik stel op deze druilerige zaterdagochtend tijdens mijn tweede kop koffie, mezelf en ook aan jullie de vraag: ‘Waarom we zo’n dag extra in de verf moeten zetten?´ Alsof we kanker moeten vieren? Alsof we de zorg voor kanker ‘nog meer’ moeten gaan benadrukken? Alsof we onze geliefden die we aan deze rotziekte verloren pas enkel op deze dag gedenken?
 
Deze ziekte is namelijk een aandoening die al sinds 400 voor Christus aanwezig is – en zou dus in tussentijd al langer de nodige aandacht en zorg, inclusief voldoende financiële steun van onze overheid – moeten gekregen hebben in onze zorginstellingen. Dat er nog gebreken zijn in dit zorgpakket, daar wind ik geen doekjes om in mijn boek ‘Omdat we allemaal doodgaan’. 
 
Het woord ‘kanker’ komt van het Latijnse woord ‘cancer’, dat zoveel betekent als ‘kanker, kankergezwel’. Men vermoed dat deze naam bedacht is door Hippocrates. Hij gebruikte ‘cancer’ als vertaling voor het Griekse woord ‘karkínos’, dat oorspronkelijk ‘krab’ betekende. Een tumor deed hem namelijk denken aan een in het zand ingegraven krab, die ook bestond uit een hard centrum met zachte uitlopers, de poten.
 
‘Wereldkankerdag’. Het lijkt alsof we mensen die lijden aan deze aandoening – zijnde kanker voor moest het nog niet duidelijk zijn – nog meer gaan viseren en nog eens extra gaan benadrukken ‘u hebt wel kanker hé’. Voor mensen die zwaar ziek zijn, zij die iedere dag vechten voor genezing en tegen de mentale, inclusief fysieke pijnen die hiermee gepaard gaan, is het iedere dag f*ck*ng-kanker-dag. 
 
Als er dan toch iemand bij me in gedachten is vandaag dan zijn het Bryan en Veerle. Twee bijzondere mensen, mijn bronnen van inspiratie, waardoor en waarvoor ik het boek ‘Omdat we allemaal doodgaan’ ging schrijven. Geen dag gaat voorbij zonder aan hen te denken en mijn vriendin Veerle kennende, wel ze zou vandaag – terwijl ze deze periode op de skilatten zou staan, vanop een mooie met sneeuw bedekte bergtop onder een stralende zon – met cynische ondertoon zeggen: ‘Ach idiote belachelijke kankerdag, we zijn er vet mee als patiënt’. 
 
#omdatweallemaaldoodgaan #borgeroffenlamberigts #owlpress #palliatievezorg #menswaardigezorg #professionelezorg #bijzonderezorg 
 
Een korte passage uit ‘Omdat we allemaal doodgaan’: