Opgeven versus acceptatie

Ik kreeg vandaag van heel wat mensen via een smsje een soortgelijke boodschap: ‘Verdorie die Annemie zeg, moest die dat nu blijven herhalen, dat woord opgeven?’ ‘Verdorie ik had zin om haar even door de radio te trekken, opgeven, echt?’

 
Heel eerlijk, ik heb die veelvuldige herhaling van het woord opgeven in het interview helemaal niet persoonlijk genomen. Het was vooral de bedoeling om mensen aan te zetten tot nadenken over ‘opgeven’ en daar is de presentatrice duidelijk in haar opzet geslaagd. 
 
Vandaag bedacht ik mij het volgende: ik zie mijn ontslag uit de zorg als een vorm van acceptatie. Acceptatie, dat ik mijn alles heb gegeven voor mijn patiënten en trouw ben gebleven aan mijn zijn, aan wie Lien is als verpleegkundige maar ook als mens.
Acceptatie, dat mijn waarden en normen en visie over goede zorg niet langer een match waren met deze van beleidsmensen van de zorginstelling waar ik werkte.
 
Acceptatie en opgeven zijn geen gelijken. Om tot acceptatie te komen diende ik eerst te verwerken en rouwen, een proces dat twee jaar duurde. Door mij hierdoor te spartelen sta ik momenteel aan een zeer mooi en nieuw startpunt.
 
Ik stuurde destijds in een schrijven volgende quote naar mijn ziekenhuisdirectie: ‘The ego seeks to divide and separate. Spirit seeks to unify and heal.’ Ik mocht tot op vandaag geen antwoord ontvangen. Geen antwoord is ook een antwoord. From now on I need more spirit and less ego. 
 
Laat mij besluiten met de prachtige quote van Eckhart Tolle om via acceptatie te komen tot bewustwording. Prachtig toch. 
 
#omdatweallemaaldoodgaan #borgeroffenlamberigts #owlpress #palliatievezorg #stervensbegeleiding #menswaardigezorg #rouwbegeleiding #rouwenverlies #radio1 #voorproevers #nevergiveup #acceptance #consciousness